Het Blanke Schot
een dorpshuis voor iedereen

Over ons

Geschiedenis

Vanouds heeft Uddel sterke banden met het Koningshuis. Koningin Wilhelmina heeft veel betekend voor Uddel. Ze zorgde niet alleen voor verdeling van de gronden en verbetering van de gezondheidszorg, maar ze had ook aandacht voor het verenigingsleven in het kleine dorp wat ze regelmatig vanaf Paleis Het Loo kwam bezoeken. Zij schonk Uddels Belang haar oude barak. Later kwam er een verenigingsgebouw maar in de jaren zestig kwam er behoefte aan meer ruimte. Uddel was gegroeid en de verenigingen ook.

Er was behoefte aan een dorpscentrum waar alle aangesloten verenigingen gratis gebruik van zouden kunnen maken. Om dit tot stand te brengen werd in 1967 de Stichting Sport en Cultureel Centrum Uddel (S.C.U.) opgericht. De eerste steen van het dorpshuis werd gelegd op 20 november 1970 door Jonkvrouwe J.C.C. Roëll, directrice Particuliere Zaken van H.M. de Koningin. Op 1 oktober 1971 werd het gebouw officieel geopend door H.M. Koningin Juliana. Daarbij waren ook de Commissaris van de Koningin mr. H.W. Bloemers en Apeldoorns burgemeester mr. A.L. des Tombes aanwezig. Koningin Juliana heeft Het Blanke Schot een aantal keren bezocht.

Met behulp van veel vrijwilligers kwam er een prachtig dorpshuis tot stand. Een huis waar iedereen in Uddel zich thuis moet voelen. Regelmatig wordt door een vereniging een activiteit georganiseerd waar andere verenigingen, families en collega’s aan mee kunnen doen. Maar het is ook een plek geworden waar dorpsgenoten activiteiten kunnen houden, hun feesten kunnen vieren en elkaar kunnen ontmoeten. Ook vanuit de omgeving weet men deze prachtige accommodatie te vinden voor diverse doeleinden.

Afgevaardigden van de verenigingen vormen het S.C.U.-bestuur en alle verenigingen werken eraan mee om het gebouw in stand te houden door te helpen met het onderhoud en schoonmaak. Door de kosten laag te houden kunnen dankzij deze vrijwilligers de verenigingen in overleg het dorpshuis vrij gebruiken.

  

Naam

De naam ‘Het Blanke Schot’ verwijst naar vroeger. Het terrein ligt laag, er stond altijd veel water, het terrein stond altijd ‘blank’. Er stond een kleine schaapskooi, een houten schuurtje (schot) waarin regelmatig een kerkdienst werd gehouden en dat kreeg de naam ‘planken schot’. Maar ‘Het Blanke Schot’ werd uiteindelijk de naam van het fraaie, nieuwe dorpshuis. De thuisbasis van eerst zes, nu van tien verenigingen. Het kunstwerk op de buitenmuur laat zien hoe dorpsgenoten van alle leeftijden naar het dorpshuis komen.  (Kunstenaar Konrad Nachenius)